De kleuter in beeld

Wat zie je alle allemaal gebeuren in de klas? 
Maar nog veel belangrijker... wat doe je met dat wat je ziet?

Wie schrijft die blijft zeggen ze wel eens.
Nou, ik ben een echte schrijver. Overal heb ik een boekje voor en door het hele huis liggen lijstjes. Ik schrijf om het niet te hoeven onthouden want mijn hoofd maakt overuren en voor ik het weet loopt mijn hoofd weer over. Maar inmiddels weet ik, als ik het opschrijf dan kan ik het loslaten. Dan hoef ik er nu even niets mee maar vergeet ik het ook niet. Zo is het ook wanneer ik voor de klas sta.

Afgelopen week heb ik al met een open blik naar mijn klas gekeken. Alles wat mij te binnen schiet schrijf ik op en daarom ligt mijn notitieboekje open op de kast. Binnen handbereik zodat ik snel een aantekening heb gemaakt.

Dit jaar heb ik ´een nieuw systeem´ voor mezelf bedacht: een pagina per dag waar zowel de dagindeling met activiteiten op staat, een persoonlijk doel en natuurlijk ruimte voor mijn observaties/ bevindingen. Alles wat ik hoef te doen is even terugbladeren wanneer ik mijn overdracht schrijf of straks oudergesprekken heb,

      Wie schrijft, die blijft

Daarbij niet geheel onbelangrijk: ik hoef alleen maar terug te bladeren wanneer ik mijn onderwijs wil ontwerpen. Wat heeft aandacht nodig. Waar moet ik komende periode mijn focus op leggen?
Het staat al geschreven. Heel doelgericht kan ik aan het werk.

Vergeet vervolgens ook niet om af en toe terug te bladeren en te checken of sommige zaken nog steeds aan de orde zijn? Het kind dat knippen lastig vindt, kan hij dat nu wel? Of het kind dat moeite heeft om op zijn beurt te wachten, hoe gaat dat nu?

Wat je ervaart is dat sommige zaken opeens niet meer opgaan. Het kind is verder gegaan in zijn ontwikkeling. Soms heb je hier actief aandacht aan besteed, soms deed rijping gewoon zijn werk. Hoe dan ook is het fantastisch om te ervaren dat kinderen groeien en ontwikkeling. Daar doen we het ten slotte voor!

Nu ben ik benieuwd, ben jij een schrijver?
Copyright 2022 - 2024 Kleuter Company - 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram